Kuva: Juhani Saksa

Menneitten sukupolvien muistoksi

Menneitten sukupolvien muistoksi -patsas kertoo omaa tarinaa Juhani Saksan lapsuudesta ja nuoruudesta. Sillä on hyvin henkilökohtainen merkitys tekijälleen. Saksa on saanut sysäyksen tälle patsaalle seuratessaan isänsä Sulo J. Saksan elämää lapsuudessaan ja nuoruudessaan.

”Isälle yhteisöllisyys ja naapuriyhteydet olivat tärkeitä. Hän oli vanhanajan ihminen, huolehtivainen ja mielellään auttoi kyläläisiä, milloin missäkin asiassa. Hän teki rakennuspiirustuksia ja täytti tarvittavia lomakkeita virkamiehille. Hän oli tyytyväinen eikä palkaksi pyytänyt mitään ja riitti tupakka-aski korvaukseksi.”

Juhani Saksa

Isä oli Juhanin mielestä kylän merkkihenkilö.

Saksan mielestä patsas on jokaisen kuntalaisen oma. Patsaan muoto on sellainen, johon voi laittaa seppeleen nojaamaan, pienen kukkakimpun tai kynttilän – kunnioittaa menneitten sukupolvien työtä.

Teoksen läheisyydessä on penkki, jolla voi rauhoittua ja miettiä elämän kulkua. Jouluna mielessä ovat edesmenneet ja vuoden aikana tapahtuneet asiat. Kynttilämeri valaisee jouluisin patsasta! Jokainen meistä voi ajatella, että minuakin voi joskus joku muistella.

Menneitten sukupolvien muistoksi -patsas on työstetty Kangasniemen omasta kivestä syeniitistä. Sen päällä on pronssinen aura. Patsas painaa 10 000 kg, korkeus 260 cm, leveys 170 cm ja kantaosa on 170 cm x 200 cm. Patsaan kokonaiskorkeus on auran kanssa 350 cm.

Kivi on elävä! Sateella tai aamukasteella patsaan pintaan muodostuu punainen raita. Ihan kuin raita itkisi tuskaansa!

Paikkakunnalla vaikuttaneiden ja oman jälkensä jättäneiden henkilöiden yhteiskunnan hyväksi tekemä työ ansaitsee tuloksista nauttivien muistelun ja hiljaisen kiitoksen.

He ovat sen ansainneet, ja muistomerkki on työstetty kaikkien kuntalaisten käyttöön.

Kuva: Juhani Saksa