Quisnam Vertitur. Kuva: Lucien den Arend.

Quisnam Vertitur

Kuvanveistäjä Lucien den Arend lahjoitti teoksensa QUISNAM VERTITUR Kangasniemen kunnalle 7.9.2018. Jokaisesta kulmasta erilaiselta näyttävän teoksen nimi tarkoittaa kääntymistä tai muuttumista. Veistoksen materiaalina on käytetty noin 200 mm halkaisijaltaan olevaa ruostumatonta teräsputkea. Kolmiulotteinen teos koostuu kahdesta kaaresta ja yhdestä suorasta palkista. Teoksen osat on valmistettu Hollannissa, ja kokonaisuus on koottu hitsaamalla paikan päällä.

Lucien den Arend toteaa teoksesta:

”Kiertoliittymä on paikka, jossa ei voi pysähtyä ja mennä tutkimaan teosta yksityiskohtaisesti. Siksi työ ei saa olla liian monimutkainen, ja sen tulee sopeutua ympäristöönsä. Veistos muuttuu kanssasi kulkiessasi sen ympäri.”

Taiteilijan oma traileri teoksesta.

Lucien den Arend

Lucien de Arend on syntynyt vuonna 1943 Dordrechtissä, Alankomaissa. Hän on asunut ja työskennellyt Alankomaissa, Yhdysvalloissa ja Suomessa. Kangasniemelle Lucien den Arend muutti perheineen vuonna 2003.

Viidenkymmenen vuoden ajan Lucien den Arend on tehnyt julkisia veistoksia, joista suurin osa on paikkasidonnaista taidetta, joka on suunniteltu tiettyä paikkaa ja tarkoitusta varten.

Useat Lucien den Arendin teokset ovat maataideprojekteja, joissa hyödynnetään paikallisia materiaaleja, kuten vettä, puita ja kiviä. Hän käyttää myös muita materiaaleja kuten asfalttia ja betonia. Itsenäisissä veistoksissa hän on käyttänyt materiaaleina terästä, ruostumatonta terästä, Cor-Ten-terästä, pronssia, alumiinia, betonia ja puuta.

Lucien den Arendin julkisia taideteoksia on Alankomaissa, Saksassa, Yhdysvalloissa, Turkissa ja Suomessa. Suomessa suuria julkisia veistoksia on Kemijärvellä ja Vaasassa sekä ympäristötaideprojekti Lappeenrannassa.

Lucien den Arend on ollut Alankomaiden kuvanveistäjäyhdistyksen, NKvB, puheenjohtaja ja monien neuvoa- antavien komiteoiden jäsen. Hän on järjestänyt kansainvälisiä veistosnäyttelyitä ja symposiumeja Alankomaissa ja Suomessa sekä perustanut Alankomaiden keskustaan kansainvälisen veistospuiston.

Kangasniemelle, kotinsa ympäristöön, Lucien den Arend on perustanut pysyvän veistospuiston, POAM (Penttilä Open Air Museum), jossa on nähtävillä hänen suuria veistoksiaan, joiden materiaaleina on pronssi, Cor-Ten-teräs ja ruostumaton teräs. Puistossa on myös hänen kollegojensa töitä.

Videokuva ylhäältä. Kuvaus Beckerin koulu 4B.

Lähteet:

Jokinen, Esa 2018. Julkinen taide: Teos muuttuu kierron myötä. Keskisuomalainen. 8.9.2018.

Pauninsalo, Tiia 2018. Lucien den Arend on viihtynyt Kangasniemellä jo 15 vuoden ajan. Kangasniemen matkailulehti 2019. 

Reinikainen, Arja 2018. Maisemataideteoksesta kunnan käyntikortti. Länsi-Savo 4.9.2018.

www.denarend.com